Genevad
Nygård - självförsörjning, lantrasdjur
och småskalig ekologisk odling
Levain betyder surdeg eller fördeg av råg eller vete, som är ganska lös men som blir fastare allt eftersom man över flera steg tillsätter ingredienser till degen. Och precis så är det med detta bröd: man gör det i 3 steg över en hel dag, det får sedan stå och jäsa över natten och bakas nästa morgon. Fast då jag verken tål gluten eller komjölk är receptet helt gluten- och mjölkfritt.
Grunden för brödet är en vildjäst som jag oftast gör på rivna äpplen. Jästen i sig tar 5-7 dagar att få till, så det är med andra ord inget bröd man bara slänger ihop. Men det är absolut all möda värd!!!
Receptet nedan ger 2 stora naturligt glutenfria levainbröd. Observera: Bröden på bilden är bakade på en egenodlat färgrik mjölmajs (Painted Mountain) vilket ger dem en mörk, lätt lila ton (se mera i blogginlägget: Att mala eget mjöl).
ingredienser i en köksmaskin i 3-5 minuter:
1 sats vildjäst inklusive frukten i jästen
350 g bovetemjöl
Täck maskinens skål med en bivaxduk eller en talrik
och låt blandningen jäsa på en varm plats till runt
lunchtid.
2 dl. kallt vatten
1 msk Fiberhusk
50 g. bovetemjöl
150 g. majsmjöl
Täck maskinens skål med en bivaxduk eller en talrik och låt blandningen jäsa på en varm plats till tidig kväll (middagstid).
10 dl. kallt vatten
4 msk Fiberhusk
2 tsk salt
1 tsk kardemumma
270 g. bovetemjöl
400 g. majsmjöl
Täck maskinens skål med en bivaxduk eller en talrik och låt degen jäsa på en varm plats till nästa morgon.
Baka Levainbröden i 15 minuter vid 250 grader. Sänk härefter värmen till 200 grader och ge bröden 20-25 minuter till. Om bröden låter ihålliga när du (försiktigt) knackar på deras undersida är de klara, annars baka dem i 5-10 minuter till.
De naturligt gluten- och mjölkfria Levainbröden håller sig färska i 2-3 dagar i rumstemperatur invirat i en kökshanduk, men de kan också frysas in eventuellt delat i halvor om ni inte hinner äta upp dem på så snabbt.
Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
(Lördag 22 februari 10:00-13:00)
(Söndag 23 februari 10:00-13:00)
(Lördag 29 februari 10:00-13:00)
(Söndag 1 mars 10:00-13:00)
(Söndag 14 juni 10:00-14:00)
(Söndag 19 juli 10:00-14:00)
(Söndag 15 november 10:00-14:30)
(Söndag 22 november 10:00-14:30)
(Söndag 29 november 10:00-14:30)
Boka en Rundvisning på gården
eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Gård o Torp, nr. 2, 2020
Se mera under Om oss