Genevad
Nygård - självförsörjning, lantrasdjur
och småskalig ekologisk odling
Det är inte mycket som slår en nygräddad leverpastej! I Danmark är det väldigt vanligt att på jullunchen servera ljummen leverpastej på rågbröd, så testa gärna den nybakade pastejen på glutenfria dansken, det är väldigt gott!
Och utöver att vara gott är leverpastej faktiskt väldigt nyttigt. Den innehåller mycket järn men även mycket vitamin A som behövs för att huden, synen och slemhinnorna ska fungera bra.
Har du inte grislever går det utmärkt att använda lever och kött från andra djur.
Ska du inte använda pastejen direkt är det bäst om du fryser in den rå och gräddar den när den ska ätas. Sardellfiléerna ger din pastej en extra nyans, så testa att ha med dem även om du är skeptisk. Sardellerna kan även bytas ut mot hemgjort fläderkapris – det ger en mycket god och blommig ton till pastejen!
300 g grislever
100 g späck eller fett
100 g fläskkött
3 sardellfiléer (alternativt 3 msk fläderkapris)
1 finriven lök
2 ägg
2 msk potatismjöl
1 tsk salt
¼ tsk malt peppar
½-1 dl buljong
Kör lever, späck, griskött och sardellfiléerna igenom en köttkvarn (använder du fläderkapris kan de mixas ihop med löken och lite buljong eller vatten). Rör in lök, ägg, potatismjöl, salt och peppar i köttet med en elvisp och slutligen den rumstempererade buljongen lite i taget tills du får en grötig konsistens.
Fördela pastejsmeten i smorda ugnsformar.
Häll upp någon cm vatten i en ugnsfast form, placera leverpastejen i vattenbadet och grädda vid 200 grader i 35-60 minuter beroende på formarnas storlek. Leverpastejen ska ha en innertemperatur på 85 grader.
Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
(Lördag 22 februari 10:00-13:00)
(Söndag 23 februari 10:00-13:00)
(Lördag 29 februari 10:00-13:00)
(Söndag 1 mars 10:00-13:00)
(Söndag 14 juni 10:00-14:00)
(Söndag 19 juli 10:00-14:00)
(Söndag 15 november 10:00-14:30)
(Söndag 22 november 10:00-14:30)
(Söndag 29 november 10:00-14:30)
Boka en Rundvisning på gården
eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Gård o Torp, nr. 2, 2020
Se mera under Om oss